Seminarski Maturski Diplomski Rad

Pretraga Zabava O nama Kontakt
 
ŠKRTAC - Moliere (Jean Baptiste Poquelin) PDF Štampa El. pošta

Bilješka o piscu:

Moliere , pravim imenom Jean-Baptiste Poquelin, rodio se 13. Ili 14.siječnja 1622. U Parizu , u bogatoj građanskoj obitelji ( otac mu je “kraljevski tapetar “ s počasnim naslovom “štitonoše”). Kao prvi od šestoro braće , Jean – Baptiste raste u sredini imućnih trgovaca i obrtnika, novog staleža u nezadrživom društvenom usponu , a poslije smrti svoje prilično obrazovane majke 1632. , okusivši maćehinu “tiraniju” , najradije se utječe djedu po majci, koji u vrlo nadarenom dječaku čini se prvi budi zanimanje za kazalište . Pohađa jezuitski i aristokratski College de Clermont (gdije mu je kolega iCyrano de Bergarac) , a potom uči pravo i usmjeruje se prema odvjetništvu .Zajedno sMadeleinom Bejart i bratom Josephom , osniva 30. Lipnja 1643. Novu družinu s dičnim i pomalo preuzetim imenom Iluste Theatre, a pod okriljem Vojvode Orleanskog . Glumeći – i sam tako bolestan- naslovnu ulogu u svojoj posljednjoj komediji, nadahnut tragikomičnim motivom hipohondrije i straha od smrti , u noći 17. Veljače 1673. Podliježe napadu usred predstave , pa publika njegovo bolno grčenje u prvi mah prihvaća kao nov iskaz nepresušene glumačke vještine . Među farsama ,komedijama komedijama– baletima , koje iza njega slijede, ističu se :Liječnikprotiv voje Amphitryon, GeorgesDandin i Škrtac, Građanin plemić, Scapinove spletke , Učene žene i naposlijetku , Umišljeni bolesnik .

Podatke pronašla u :Moliere “Škrtac” (str. 8-11.)

Biješka o dijelu :

Glavna osoba ove komedije , Harpagon , najuniverzalnijim Molierovim karakterima : ona je štoviše tišp škrca po sebi .Moliere je stvorio tip apsolutnog sebičnjaka , čija nastrana strast za zgratanjem novca podiže zid imeđu njega i drugih ljudi ( pa i njegovih najbližih )- zid grijeha imeđu Boga i čovijeka , kazali bi teolozi- tako da sva njegova bešćutnost , okrutnost , sumnjičavost , podlost i paranoična strepnja od krađe izviru iz toga temeljnog poroka , koji Harpagonovu škrtost izjednačuje i sa senilnim nagonom za samodržanjem.

Zbog svoje škrtosti on ne mari za nikoga nego samo za novcem , tako da on u jednom trenutku iskazuje svu svoju zlobu tj. On bi više volio da mu se kćer utopi nego da mu netko uzme njegovo zlato .

“-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Da , oče , upravo me on spasio od velikae opasnosti , kako vam je poznato , kad se umalo ne utopih , i upravo njemu dugujete život te iste kćeri ……………..

HARPAGON : Sve to nije važno i bilo bi kudikamo bolje za mene da te je pustio da se utopiš , nego da je počinio to što je počinio .”( str. 81.)

Moliere u djelu uspostavlja određenu dinamiku u trenutku kada dolazi do nesporazuma između Harpagona i Vlaera .Harpagon govori o ukradenoj škrinjici dok Valere govori s velikim zanosom o svojoj ljubavi Elise.

“-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------VALERE: Sva moja žudnja zadovoljila se užitkom da je gledam, i nikakva nepristojnost nije oskvrnuka žarku ljubav koju su mi udahnule njezine lijepe oči.

HARPAGON : Lijepe oči moje škrinjice ! Govori kao ljubavnik o ljubavnici .” (str. 80.)

Na kraju djela Harpagon popušta tj. Lubav mladih ipak pobijeđuje ali njegovoj škrtosti nikad kraja.

HARPAGON :Nemam novca koji bih dao djeci za vjenčanj .

ANSELME : Pa dobro , imam ja , neka vas to nimalo ne uznemiruje.

HARPAGON : Obavezuete se da ćete podmiriti sve troškove tih dviju svadbi?

ANSELME: Da, obećajem. Jeste li zadovoljni?

HARPAGON : Jesam, pod jednim uvijetom da mi za pir date sašiti novo odijelo:

(str. 85-86)

Harpagon je predstavljen i kao lik kojemu je sve moguće , kao veliki sebičnjak .U trenutku sukoba između Harpagona i Cleanta on njega tjera iz kuće i baca prokletstvo na njega zato jer Cleante kaže da se nikad neće odreći Mariane.

“-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HARPAGON : Kako ? Pa ti si obećao da ćeš je se odreći.

CLEANTE: Ja? Da ću se nje odreći ?

HARPAGON: Da.

CLEANTE :Ni govora.

HARPAGON : Zar nisi odustao da je snubiš?

CLEANTE: Naprotiv , tome sam sklon više no ikad.

HARPAGON :Pokazat ću ti svoje , nitkove .

CLEANTE: Činite što god vam drago.

HARPAGON : Zabranjujem ti da me ikad više vidiš.

CLEANTE : U dobar čas.

HARPAGON : Napuštam te .

CLEANTE: Napustite me.

HARPAGON : Ne priznajem te za svog sina.

CLEANTE: Neka bude.

HARPAGON :Razbaštinit ću te.

CLEANTE_: Radite što god vas volja.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------( str.72.)

LIKOVI U DJELU:

HARPAGON ,otac Cleanteovi Elisin, a zaljubljen u Marianu

CLEANTE,sin Harpaganov, Marianin dragi

ELISE, kći Harpagonova, Valereova zaručnica

VALERE, sin Anselmov i Elisin zaručnik

MARIANE, Cleantova draga, koju ljubi Harpagon

ANSELME, otac Valereov i Marianin

FORSINE, spletkarica

MEŠTAR SIMON, meštar

JAQUES, Harpagonov kuhari kočijaš

LA FLECHE, Cleantenov sluga

GOSPA CLAUDE, Harpagonova sluškinja

BRINDAVONIE, Harpagonov lakaj

LEMERLUCHE, Harpagonov lakaj

POVJERENIK i njegov PISAR

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

busy
 

Pretraga radova

Prevara

Ogorčeni smo zbog velikog broja primljenih mailova prevarenih klijenata od strane SD GRUPE SAJTOVA. Ovim putem apelujemo na Vas da pročitate ovaj tekst Mirko Damnjanović Prevare i da pokušate da stanete tome na put. Sada se predstavljaju i sa lažnim imenima, ali svejedno njihove prevarantske taktike su provaljene.


hrana za pse

Komentari

DUGA - Dinko Šimunović
Lijepo opisan piščev život, no ipak bi se moglo malo ...

Jovan Sterija Popović „Kir ...
Ovo je super prepricano za one koji nisu imali vremena da pr...

Oliver Twist - Charles Dickens
knjiga oliver twist je zanimljiva i puna likova svidja mi s...