Seminarski Maturski Diplomski Rad

Pretraga Zabava O nama Kontakt
 
Oliver Twist - Charles Dickens PDF Štampa El. pošta

Ime pisca:

Bilješka o piscu: Charles Dickens rođen je 1812 god., a umro je 1870 jedan je od najpoznatijih engleskih pripovjedača realističkog stila. U svojim djelima, pripovjetkama i romanima prikazivao je englesko društvo XiX. stoljeća, posebno brojne socijalne probleme. Obilato se koristio humorom i satirom te napetostima i iznenađenjima u fabuli i radnji.

Socijalnu težinu svijeta i života djece i djetinjstva na najsnažniji je način prikazao u romanima “David Copperfield” i “Oliver Twist”. U Dickensovom opisju ističe se serija romana o Pikwikovcima.

Tema: Teško djetinjstvo dječaka Olivera Twista

Osnovna misao: Pisac govori kako dječak koji nezna za svoje roditelje na kraju saznaje tko su oni, tj. dobro pobjeđuje zlo.

Likovi: Oliver Twist, Nancy, Fang, Sikes, Bumble itd.

Stil: epiteti - velikima, malima, stara, zelene, pamučne itd.

metafora - Puknut ću od smijeha

usporedba - Kao pravo dijete

Vrijeme radnje: 19 st.

Mjesto radnje: Engleska

Sadržaj: Jedne noći nekakva dosljakinja u ubožnici rodi sina, pa umre. Sinu je jedino ostavila stvari. Dječak je odrastao u kući jedne siromašne žene. Nakon nekog vremena dječaka Olivera Twista odveo je općinski pisar Bumble u sirotište. Tu je živio vrlo teškim životom. Nakon nekoliko mjeseci je otišao u London. Gdje je susreo dječaka koji ga je odveo k starom Faginu. Fagin je Olivera u čio trikove. Jednog dana dok su dječaci krali, a Oliver je bio s njima stari gospodin greškom je shvatio da je Oliver nešto ukrao. Olivera su doveli na sud, ali je tamo bio svjedok koji ga je oslobodio. Olivera su Sikes i Nancy odveli k starom Faginu. Dječaka su iskoristili u krađi srebrenine gdje je bio ranjen. Na povratku ga je Sikes bacio u jarak. Oliver je ležao u jarku sve dok nije pala kiša koja ga je i probudila. Sav iznemogao otišao je kući. Kod kuće je bila Nancy koja se brinula o njemu . Nancy je shvatila da bi bilo najbolje da ga opet ne uhvate Fagin i Sikes. Oliver se brzo oporavljao, upoznao je i dobru djevojku Rose, a susreo je i starog gospodina Branlowa te mu je ispričao sve što se dogodilo otkako je napustio njegov dom. Gospodin Branlow je saznao da Oliver ima starijeg polubrata koji se predstavlja pod lažnim imenom (Monks). Monks je došao u London da uništi Olivera i sve što bi uputilo da je Oliver njegov polubrat. Htio ga je uništiti jer nije želio s njim dijeliti nasljedstvo, a pr tome mu je pomogao i Fagin. Stari gospodin Branlow je to saznao od Nancy. Dok je Nancy to pričala gospodinu Branlowu tamo je bio i Fagin koji ej prisluškivao njihov razgovor. Fagin je to ispričao Sikesu koji je odmah ujutro ubio Nancy, Sikes je želio pobjeći u Londo, ali ga je policija uhvatila. nedugo za tim i Fagin je uhvaćeni nakon odluke suda pogubljen. Djevojka Rose je saznala da je Oliver sin njezine pokojne sestre Agres Fleming koja je bila ljubavnica Edvina Leeforda. Njemu je rodila sina, a zatim umrla. Rose se udala za sina gospođe Mayle koja im je poklonila kuću. Gospodin Branlow je usvojio Olivera pa su živjeli sretno do kraja života.

Komentari (2)Add Comment
0
...
napisao eeeeeee, June 09, 2013
svida mi se ovo puno mi je pomoglo nadam se da je i ostalima smilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gif
0
...
napisao alekxandra, September 25, 2013

knjiga oliver twist je zanimljiva i puna likova
svidja mi se smilies/kiss.gifsmilies/grin.gif

Napišite komentar

busy