Seminarski Maturski Diplomski Rad

Pretraga Zabava O nama Kontakt
 
Šta će poslodavci zahtevati u 2013.? PDF Štampa

BEOGRAD - Sledeće godine prema predviđanjima, poslodavci će paziti na svaki dinar potrošen na zaposlene, a tražiće i da njihovi radnici pokažu više veština i bolje rezultate.

posao

Imajući to u vidu, za zaposlene u 2013.godini neće biti dovoljno da rade samo u okviru svojih nadležnosti.


Da bi se osvojio klijent ili dobio posao u sledećoj godini, stručnjaci sve više govore o četiri veštine koje će oni koji su zaposleni ili oni koji traže posao morati da imaju.

Jasna komunikacija

Komunikacija je ključ napretka u nekoj kompaniji, bez obzira u kom delu te kompanije zaposleni radio. Smatra se da je jasna komunikacija ustvari sposobnost jasne artikulacije svog gledišta i sposobnost da se kroz komunikaciju ostvari poslovna veza.

Za nezaposlene, na primer, ona može da dočara potencijalnim poslodavcima jasnu sliku njihovog stila rada.

Sa razvojem interneta, komunikacija u kompanijama sve više je online, pa tako zaposleni gube neke veštine koje su ranije imali, tipa dobro prezentovanje svoje usluge. Drugi ne mogu da napišu ništa što je duže od na primer 140 karaktera, navode u WSJ.

Lični brending

Osobe koji se bave ljudskim resursima neumorno "kopaju“ po društvenim mrežama, LinkedIn profilima i sličnom u potrazi za odgovarajučim kandidatima.

Stručnjaci smatraju da su vaši profili na tim mrežama ustvari ono što predstavlja vas kao brend i da je ono što postavljate na njih, ono što će vas uvek pratiti.

Sve više firmi traži ljude koji će upravo preko svojih mreža promovisati samu kompaniju, pisati blogove, tvitovati u ime kompanije i slično.

Fleksibilnost

Sposobnost da se brzo odgovori na promene koje zahteva vaš poslodavac biće neophodno u sledećoj godini.

Poboljšanje produktivnosti


U 2013.godini zaposleni će morati da nađu nove načine da povećaju produktivnost, kažu eksperti. Prema jednom istraživanju, izvršni menadžeri će sledeće godine tražiti 20 odsto poboljšanja performansi zaposlenih .

Stručnjaci smatraju da će kompanije tražiti ljude koji imaju sposobnost da razumeju šta se od njih traži, a ne da imaju potrebu da im se kaže šta da rade. Oni predlažu da zaposleni budu proaktivni kada je njihova kompanija u pitanju, jer će se jedino tako razlikovati od drugih.

Ben Datner, psiholog iz Njujorka, kaže da je još jedan problem kompanija u poslednje vreme da zadrže talentovane radnike. On kaže da su kompanije u velikoj meri "uklonile salo“, ali da sada moraju da "izgrade mišić“.

Komentari (3)Add Comment
0
...
napisao Maja Jurukova Vujcic, December 14, 2012
Sve ovo zvuci jako fino i realno. Mislim da je glavni problem kod nas i nasih poslodavaca jos i realna primena svega ovoga. Na zalost teorija nam je jako poznata ali u praksi nas nema nigde i niko nista ne preduzima po tom pitanju!
0
...
napisao Danilo, December 17, 2012
Za nase male plate nece dobiti nista ti nasi bajni poslodavci a mogu da traze i da se dubi na glavi nista ne vredi.
Za razliku od nekih vrlo retkih ali uspesnih firmi gde cene dobre radnike i stimulisu ih nadogradnjom plate za dobro obavljene poslove. E da vidite u tim firmama kakva je produktivnost - maksimalna naravno !
Prema tome neka poslodavci prvo krenu od sebe da se promeni Njihova svest u glavama, da ponude radnicima stimulans ali realno u praksi, pa da vidite kako ce radnici da sa voljom i poletom rade, tu je kljuc uspeha. Ali nazalost bogati su kod nas uglavnom skrti iako imaju i vise nego sto im treba, pa od toga nista. Cast pojedincima.
0
...
napisao Radnik udarnik, December 19, 2012
Kakve budalaštine, zaposleni treba da se bave svojim poslom, da se usavršavaju i da ga kvalitetno obavljaju, a ne da promovišu kompaniju, to treba da radi onaj ko je za to plaćen. Ono što sam ja na FB-u ili blogu to u realnosti ne moram biti uopšte ja, to je možda moje alter ego. Ako neko želi da pišem blog za kompaniju ili da je promovišem na društvenim mrežama ili da radim još neke dodatne stvari prvo neka me pitaju hoću li a onda neka me dodatno stimuliše u vidu beneficija i veće plate. Više za manje možda al tamo na dalekom zapadu, ovde kod nas mi smo dovoljno pali a cene su nam na svetskom nivou a bogami i višem nivou. Svake godine ista priča, radićete više za manje novaca, trebaju nam nova skupa letovanja, nove jahte i džipovu, skup nakit i garderoba. Robovi modernog doba smilies/sad.gif

Napišite komentar

busy