Seminarski Maturski Diplomski Rad

Pretraga Zabava O nama Kontakt
 
Jovan Sterija Popović „Kir Janja“ PDF Štampa
Jovan Sterija Popović rodjen je u Vršcu. Pripada klasicizmu, podražava antičke uzore. Pisao je prozu i drame, predstavnik sentimentalizma.

Molijer „Tvrdica“ – Plaut „Aulilarije“ (uzeto od ovog dela, po uzoru na njega). Aulilarije – motiv ćupa, kovčeg u kojem se krije blago.

 

Karakteristično za klasicizam je poštovanje pravila tri jedinstva, vreme, mesto i radnja.

 

Sterija je prvi komediograf, poreklom je Grk. Pisao je dela: „Pokondirana tikva“, „Zla žena“ , „Roman bez romana“, zbirka pesama „Davorje“.

 

Ovo je komedija karaktera, preterane osobine čoveka, kao što je tvrdičluk. Ismevaju se negativne osobine, uobraženost, hvalisavost, škrtost, nadmenost.

 

Komedija karaktera ili psihološka komedija je komedija u kojo se ismeva jedna ličnost i njena dominantna osobina.

 

Cilj joj je da zabavi, ali i da pouči.

 

Predislovje ili predgovor, govori o dvema stvarima, od materijalnom položaju pisca i o poučnosti komedije.

 

Kir Janja je poreklom Grk, trgovac je, idividualizovan lik. Grčko srpski žargon. Često se pojavljuje igra reči (voleti, brinuti, paziti, ljubiti).

Komentari (2)Add Comment
0
...
napisao Marija 1997, September 17, 2013


DEJSTVO PRVO:

Pozorje prvo -Na pozornicu izlaze Janja i Juva i započinju svađu. Juca je veoma ljuta na Janju jer je pred venčanje obećao mnogo stvari, kao i to da joj u svim zahtevima može udovoljiti, ali se sve to promenilo posle venčanja. Ona je od tada u starim haljinama i ima samo stare šešire. Janja joj bukvalno ni za šta nije davao novac jer je to za njega bilo samo bacanje istog. Još veća svađa nastaje oko novog šešira koji Juca jako želi, ali joj Janja ne da novac da ga kupi. Zbog toga Juca traži „razvod“.

Pozorje drugo -Janji i Juci se pridružuje Petar, stari sluga. U početku ga ne primećuju jer se svađaju oko žica za Katicinu (njihova ćerka) gitaru jer Janja ne želi da da novac ni za to. Svađa se nastavlja, ali sada zbog Petra. Juca savetuje Janju da promeni slugu jer zbog Petra imaju velike gubitke. Janja je, naravno, ne sluša i opravdava se time da neće novog slugu zbog toga što bi morao da mu daje mnogo više novca nego Petru. Petar ne traži mnogo i Janja ga smatra glupim.

Pozorje treće -Kada je došao do reči, Petar je predao Kir Janji pismo koje mu je stiglo od njegovog prijatelja Kir Dime. Kir Janja isteruje sve iz sobe i kada napokon ostaje sam, počinje da prebrojava svoje blago koje je želeo da što više uveća. Njegova zamisao je da štedi na svemu i tako uveća bogatstvo ali mu to baš nije polazilo za rukom.

Pozorje četvrto i peto -Janja je bio veoma uplašen dok je brojao novac jer je mislio da ga neko posmatra. Zato je odmah otrčao do vrata da proveri da li je Juca posmatrala. Zatim počinje da priča sa novcem kao sa čovekom. Nosi ga kod Kir Dime da ga „koti“. Juci naređuje da sedi kod kuće i ne ide nigde.

Pozorje šesto – Dolazi zapisničar Mišić i započinje razgovor sa Janjom. Janja je zbog toga veoma ljut, jer je tek krenuo. Ipak je morao da ostane jer se plašio da ostavi ženu samu sa Mišićem. Mišić je došao kod Janje da mu traži novac za proširenje ulice ali o tome nije bilo ni govora jer Janja nije hteo da da nijednu paru za to. (JANJIN TVRDIČLUK)

Pozorje sedmo i osmo -Janja viče na Jucu zato što je namigivala Mišiću i zato što je prisluškivala. Ona mu je zatim dala ideju da ako ne želi da da novac za proširenje ulice, prijavi da je pokraden. Tada mu neće tražiti novac. Janja ostaje sam i priča sam sa sobom.

Pozorje deveto -Janja konačno dolazi kod Kir Dime i stalno prevrće novac koji treba da da za nekoga. Dima mu se poverava i traži ruku njegove ćerke. Janja iz interesa prihvata bez pogovora.

Pozorje deseto i jedanaesto -Kir Janja je imao najbolje konje u varoši. Iako su bili najbolji, ni na njih nije želeo da troši novac, odnosno na izgradnju štale. Nije želeo da plati radnike već ju je sam gradio. (JANJIN TVRDIČLUK) Ta štala se ubrzo srušila i ubila konje. Tada je zbog njegovog tvrdičluka nastala još veća šteta.

DEJSTVO DRUGO:

Pozorje prvo i drugo – Juca i Katica počinju razgovor o svojim starim haljinama. Juca podučava Katicu kako da se ponaša u društvu kako bi izgledala otmenije. Pridružuje im se Mišić i razgovaraju o Janjinoj štednji i tvrdičluk.

Pozorje treće i četvrto – Janja se žali kako mu je teško zbog toga što su mu konji mrtvi. Zapisničar Mišić mu govori kako može nadoknaditi štetu. Jedan čovek kupuje konjsku mast i dobro je plaća. Janja je, poverovavši u to, naredio Petru da odere konje ali se Petar tome protivio. Mišić nastavlja svoj razgovor sa Katicom i Jucom.

Pozorje peto i šesto – Mišić i Janja ostaju sami. Mišić priznaje Janji da mu se sviđa Katica i da bi voleo da je oženi. Janja mu govori da je ona već obećana Kir Dimi ali da je može dobiti bez miraza, ako je stvarno toliko želi. Janja odlazi a Petar i Mišić razgovaraju.

Pozorje sedmo i osmo – Mišić i Katica razgovaraju. Mišić joj govori da otac planira da je uda za Kir Dimu i izjavljuje joj ljubav. U isto vreme, Kir Janja biva pokraden.

DEJSTVO TREĆE:

Pozorje prvo, drugo i treće – Janja počinje da priča sam sa sobom. Ludi zbog gubitka novca. Ubrzo do njega dolazi Petar i obaveštava mu da je svo sirće prosuto a Janja ga opet proglašava krivim iako je sam bio kriv pošto nije zamenio slavinu. Ipak i dalje nastavlja da viče na Petra i želi da ga otpusti. Nabraja mu sve štete koje je učinio.

Pozorje peto i šesto – Kod Kir Janje su se našle falsifikovane pare (namešteno mu je). Mišić ga hvata i želi da ga vodi u policiju. Janja pokušava da se brani ali bezuspešno. Pojavljuje se Katica i počinje da moli Mišića da mu oslobodi oca. Pošto je Janja bio ubeđen da je sav njegov novac izgubljen, poklanja ga Mišiću. Na kraju je novac pronađen i Janja ludi zbog tog što je učinio. Pokušava da vrati novac na prevaru. Govori Mišiću kako su porodica i da sve treba da dele, ali Mišić ne pristaje na to. Kir Dima je takođe opljačkan i Janja ostaje bez novca koji je uložio kod njega.
0
...
napisao sandra998, October 07, 2014
Ovo je super prepricano za one koji nisu imali vremena da procitaju ovde imaju svi detalji. Inace sam procitala ali nisam talentovana da to na najbolji nacin predstavima

Napišite komentar

busy